Siirry sisältöön

Varusteostoksilla

Julkaistu sivuston vanhassa blogissa 20.1.2015

Aluksi

Tämän artikkelin tarkoituksena on valaista, mitä varusteita Tehtaan lajeissa tarvitaan ja missä järjestyksessä niitä on hyvä hankkia. Mitkään lajit eivät ole varsinaisesti välineurheilulajeja, mutta hyvät varusteet tottakai tekevät treenaamisesta mukavampaa ja monesti myös kestävät pidempään.

Selvennyksenä todettakoon vielä aluksi, että kaikille peruskursseille sekä kuntonyrkkeilyyn voi tulla normaaleissa sisäliikuntavarusteissa. Halutessaan mukaan voi ottaa juomapullon.

Ohjeellinen järjestys tarpeellisten varusteiden hankintaan lajeittain on seuraava:

Vapaaottelu:

  1. Hammassuojat
  2. Alasuojat
  3. Nyrkkeilyhanskat
  4. (Housut, paidat)
  5. Säärisuojat, vapaaotteluhanskat
  6. Kypärä

Brasilian ju-jutsu

  1. Hammassuojat
  2. BJJ-puku

Lukkopaini

  1. Hammassuojat
  2. Alasuojat
  3. (Housut, paidat)

Kuntonyrkkeily

  1. Nyrkkeilyhanskat

Hammassuojat

Ensimmäisessä varusteostoksessa on hyvä olla mukana hammassuojat (hintaluokka 10-30 €) Kuntonyrkkeilyssä hammassuojat ovat tarpeettomat, mutta lukkopainissa ja brasilian jujutsussa ne ovat tarpeelliset ja vapaaottelussa välttämättömät. Tyypillisesti hammassuojien käyttöönottoon kuuluu niiden muotoilu käyttäjälleen sopivaksi. Tämä tapahtuu upottamalla uusi hammassuoja hetkeksi kiehuvaan veteen, ravistamalla ylimääräinen vesi pois suojista ja asettamalla suoja ylähampaita vasten paikalleen. Kun suojat ovat suussa, imetään kaikki vesi ja ilma pois hammassuojien ja hampaiden välistä sekä painellaan ylähuulen läpi suoja hammaskaaren muotoiseksi. Tämän jälkeen suojat ovat valmiit käyttöön.

Jos kuulut siihen harvalukuiseen porukkaan, jolla on vahva yökkäysrefleksi, voit tuunata hammassuojia leikkaamalla palat pois takahampaiden kohdalta. Näin suojat eivät ulotu niin lähelle kurkkua ja suojat voivat olla mukavammat pitää suussa. Suojat on hyvä muotoilla niin hyvin, että niiden olemassaolon suorastaan unohtaa treenatessa.

Itse suoraan suuhun muokattavien suojien lisäksi markkinoilla on muotista tehtäviä suojia. Nämä ovat huomattavasti kalliimmat (hintaluokka 150 €), mutta suojien sopivuus on 100% ja ne voidaan tehdä halvempia suojia ohuemmiksi. Muotista suojia tekee Suomessa ainakin Decasport.

Nyrkkeilyhanskat

Nyrkkeilyhanskat ovat tarpeelliset kuntonyrkkeilyn ja vapaaottelun harjoittelussa. Hanskoja on lainattavissa myös salilta, mutta parasta on hankkia omaan käteen ja painoon / lyöntivoimaan sopivat hanskat.

Huomaa, että säkkiharjoittelu kannattaa tehdä joko sitä varten erikseen hankituilla säkkihanskoilla tai vanhoilla hanskoilla joilla ei enää sparrata.

Hanskojen koko kulkee painojen mukaan unsseissa (oz). Tyypillisimpiä harjoitteluhanskoja ovat 10 oz, 12 oz, 14 oz ja 16 oz painoiset hanskat. Karkeasti sanottuna pystymetsästä tuleva ihminen voisi hankkia hanskat vaikka seuraavalla taulukolla:

-60 kg = 10 oz

60-70 kg = 12 oz

70-85 kg = 14 oz

85 kg- = 16 oz

Kokoa hanskalla saa olla sen verran, että käsisiteet mahtuvat käsiin hanskan sisään. Valitse aidosta nahkasta valmistettu hanska, jossa on leveä tarrakiinnitys.

BJJ-puku / gi / kimono

Brasilian jujutsussa tarvitaan peruskurssin jälkeen puku. Myös judoa varten tehty puku toimii siinä missä “aito” BJJ-pukukin.

Puvun koko on hyvä valita mahdollisimman tiukkaan istuvaksi siten, että se kuitenkin täyttää yllä esitetyt kriteerit. Liian isolla puvulla antaa turhaa etumatkaa vastustajalle, sillä löysästä puvusta on helppo hakea tiukat otteet.

Kokomerkinnät puvuissa ovat tyypillisesti A1, A2, A3 ja A4. Kokomerkintä ei kuitenkaan tunnu olevan mikään universaali totuus, vaan koko voi vaihdella melkoisesti merkistä riippuen. Jos et pääse sovittamaan pukua, kannattaa sopiva etsiä nimenomaan puvun valmistajan kokotaulukosta.

Silloin tällöin Tehtaalla on myynnissä HILTI BJJ tiimin pukuja, jotka ovat hinta-laatu suhteeltaan erinomaisia. Kannattaa iskeä kiinni, jos tilaisuus tulee.

Mainittakoon lopuksi, että BJJ-kilpailuissa ottelija punnitaan puku päällä juuri ennen ensimmäistä ottelua. Kevyestä puvusta on siis kilpailukäytössä hyötyä, mutta ensimmäistä pukua ostaessa tälle ei vielä tarvitse antaa suurta painoarvoa.

Alasuojat

Alasuojia tarvitaan vapaaottelussa ja lukkopainissa. Itse suosin metallista “thaikuppia”, joka kiinnitetään naruilla. Se antaa hyvän suojan ja on pitkäikäinen. Ja narut eivät muuten mene samalla tavalla kuin narustringeissä.

Housut

Vapaaottelussa ja lukkopainissa käytetään tyypillisesti shortseja. Jotkut pitävät shortsien alla lisäksi trikoohousuja tai treenaavat ilman shortseja trikoot jalassa. Makuasioita.

Hyvissä shortseissa on leveä kuminauharesori vyötäröllä ja narukiinnitys sekä joustavaa kangasta haaruksissa. Toisaalta housuissa ei saa olla taskuja eikä vetoketjuja.

Paidat

Lukkopainissa ja vapaaottelussa pidetään yleensä “rash guard” tyyppistä paitaa. Rash guardit ovat saman tyyppisiä kuin tekniset urheilupaidat eli ohutta ja joustavaa kangasta, joka ei ime hikeä itseensä, ainakaan kovin paljoa. Tekniseen paitaan erona on pidempi käyttöikä ja kuminauha tai kiristysnauha vyötäröllä, joka estää helman nousun silmille katollaan oltaessa.

Rash guard ei ole pakollinen valinta, vaan treenit sujuvat mukavasti T-paidassa tai teknisessä paidassa. Kuten housujenkin kohdalla, paidassa ei saa olla mitään ylimääräisiä krumeluureja, jotka voivat repiä tai aiheuttaa painaumia itselle tai harjoituskaverille.

Vapaaotteluhanskat

Vielä peruskurssilla vapaaotteluhanskat eivät ole välttämättömät, mutta tulevat kyllä tarpeellisiksi myöhemmin treenatessa. Hanki Suomen Vapaaotteluliiton amatööriotteluihin hyväksymät hanskat. Tällä hetkellä näitä ovat:

Crest CGGP-2

King GGL-10(pro)

Fairtex FGV-15

King GGL-9 (am)

North Star

Rival MMA sparring Glove

Everlast 7673, 7683

Paffen Sport 12913

Top Ten 2022-9

Bluecorner BC01

Wrange 6682

Freefighter FF V.03

Fight Fight2 amatöörihanska

Twins GG-2, GGL-12

(Lähde: Suomen vapaaotteluliiton kilpailuopas)

Säärisuojat

Vapaaottelun potkuharjoittelussa tarvitaan säärisuojat. Hanki sellaiset, jotka suojaavat hyvin säären ja jalkapöydän. Sukkamallisia suojia tarvitaan kisoissa, mutta pelkät sukkasuojat eivät riitä harjoittelukäytössä. Sukkamallisia voidaan kyllä käyttää jäykempien säärisuojien alla ns. tuplasuojauksena.

Kypärät

Vapaaottelun pystyharjoittelun sparriosuuksissa on hyvä käyttää kypärää. Itse suosin versiota, joissa kasvot jäävät vapaaksi eikä poskipäiden eteen tule toppausta. Kooltaan kypärän on oltava sellainen, että sen saa tiukasti pään ympärille. Omassa kotelossa kolisee varmasti, jos kaiken muun myllytyksen lisäksi postilaatikon kokoinen kypärä pyörii päässä.

Lopuksi

Asiasta on käyty keskustelua Gladiator Factoryn vanhalla foorumilla.

Oletko varusteista eri mieltä? Kaipaako joku kohta tarkennusta? Vinkkaa ja kommentoi.