Siirry sisältöön

Tervetuloa tutustumaan potkunyrkkeilyn maailmaan!

Potkunyrkkeily eli kickboxing on pystykamppailulaji, joka on alkujaan kehitetty täyden kontaktin kilpailumuodoksi yhdistämällä nyrkkeily ja karate, tavoitteenaan voittaa vastustaja joko suuremmalla osumapistemäärällä tai tyrmäyksellä. Potkunyrkkeilyssä käytetään monipuolisesti erilaisia lyönti- ja potkutekniikoita sekä näiden tehokkaita yhdistelmiä. Nykyään ottelumuodot jakautuvat eri sääntöihin, jotka ovat Full Contact, Low Kick, Semi Contact, Light Contact ja K1. Suomessa pääpaino kilpailuissa on K1-muodossa.

Potkunyrkkeilyn harjoittelu

Potkunyrkkeily on tehokas ja monipuolinen kamppailumuoto, joka kehittää kuntoa, voimaa, kestävyyttä ja liikkuvuutta. Lisäksi se parantaa itsepuolustustaitoja, tasapainoa, koordinaatiota ja henkistä kestävyyttä.
Harjoituksiin kuuluu mm. lajivoiman kehittämistä, nopeusharjoitteita, perustekniikkaa, paritekniikkaa, välineharjoittelua, otteluharjoituksia ja nyrkkeilyharjoitteita. Potkunyrkkeilyä voi harrastaa myös ilman kilpailullisia tavoitteita.

Unohda epäröinti, astu rohkeasti tatamille

Potkunyrkkeilyharjoittelu aloitetaan käymällä peruskurssi, jossa opitaan lajin perusteet ja tutustutaan lajiin kokonaisvaltaisesti, kuitenkin ilman kontaktia vastustajaan.
Tekniikat opetellaan muun muassa pistehanskoihin, säkkeihin ja potkutyynyihin lyömällä ja potkimalla. Peruskurssilla ei tarvita suojia.
Liity mukaan

Potkunyrkkeilyn pitkät perinteet Kuopiossa

Potkunyrkkeilyn harjoittelu aloitettiin Kuopiossa vuonna 1987 Kuopion Kontaktikarateseura -nimellä. KKKS:n ensimmäisenä puheenjohtajana toimi Koponen Jukka ja seura herätti huomiota vaikuttavalla näytöksillä ja keräsi harrastajia tasaista tahtia. 1990-luvulla puheenjohtajaksi vaihtui Korkalainen Marko, jonka johdolla seurassa alkoi kilpailutoiminta ja vuonna 1999 seuraan tuli ensimmäinen SM kultamitali, kun Toni Hämäläinen voitti Suomen mestaruuden. 2000-luvun alussa KKKS nimi muutettiin Kuopio Fighter Club ja puheenjohtajan paikalle nousi Jere Reinikainen. Vuonna 2002 seuraan tuli ensimmäiset mustat vyöt, kun Toni Hämäläinen ja Jere Reinikainen suorittivat kokeet Suomen potkunyrkkeilyliiton kesäleirillä. Samana vuonna Sini Kuivalainen voitti SM kultaa ensimmäisenä KFCn naisottelijana.

Potkunyrkkeilyn suosio Kuopiossa on kasvanut valtavasti ja potkunyrkkeily onkin jo vuosia ollut Kuopion Riennon nyrkkeilyn ohella suosituin kamppailulaji. Harrastajia seurassamme on nykyään noin 50 henkilöä.

KFCn huippuvuodet olivat 2000-luvun alussa, kun peruskursseilla oli jopa 80 osallistujaa ja monia aktiivisia harrastajia ja kilpailijoita, yhteensä yli 120 henkeä. Suosioon on todennäköisesti vaikuttanut kamppailulajien näkyvyys populaarikulttuurissa ja esimerkiksi Charlien enkelit -elokuvan myötä myös naisten osuus harrastajissa näkyi räjähdysmäisenä kasvuna.

Vaikka suurin osa harrastajista käy salilla puhtaasti kuntoilumielessä, oppivat he samalla myös hyödyllisiä itsepuolustustaitoja. Vuosien varrella seura on menestynyt myös kilpakehissä. Menestyneimmistä ottelijoista mainittakoon Jere Reinikainen, Toni Hämäläinen, Markus Hakkarainen, Miika Lumilampi, Aleksi Vanninen ja Sini Kuivalainen.

Seuran kunniajäseniä ovat Jere Reinikainen, Mika Harjunen, Toni Hämäläinen ja Aleksi Vanninen. Heidät on nimitetty ansiokkaasta ja aktiivisesta työstä seuran parissa niin harrastajana, kilpailijana, seuratoimijana kuin puheenjohtajana.

Vuoteen 2024 mennessä Kuopio Fighter Club on vakiinnuttanut asemansa Suomen potkunyrkkeilyn yhteisössä ja Kuopiossa. Seura on ansiokkaasti edistänyt potkunyrkkeilyä tarjoamalla laadukasta valmennusta sekä tukenut kouluttautumista ja kilpailua. Seurassa on aktiivista kilpailu- ja tuomaritoimintaa sekä Suomen potkunyrkkeilyliiton mukaiset graduointioikeudet.

Usein kysyttyjä kysymyksiä potkunyrkkeilystä

Mitä sparraaminen tarkoittaa?

Sparraaminen tarkoittaa simuloitua ottelutilannetta treenikaverin kanssa. Sparrissa pyritään soveltamaan ja testaamaan opeteltuja taitoja käytännössä. Sparraaminen auttaa kehittämään fyysisiä taitoja, reaktioita ja kamppailuälyä.

Mitä varusteita tarvitsen potkunyrkkeilyn peruskurssille?

Peruskursseja varten ei tarvitse hankkia erikseen varusteita, vaan peruskursseilla varustukseksi riittää sisäliikuntavarustus. Suosittelemme istuvia ja joustavia vaatteista ilman taskuja. Peruskurssille mukaan riittää juomapullo, sisäkengät kuten sandaalit ja pyyhe jalkojen pesemistä varten.

Millaisen kuntopohjan tarvitsen harrastamiseen?

Peruskurssilla ei vaadita teräshenkilön kuntoa eikä aikaisempaa kokemuspohjaa, vaan sekä tekniikka- että fysiikkaharjoittelu aloitetaan perusasioista.

Tarvitsenko vakuutusta peruskurssille?

Gladiator Factoryn maksut eivät sisällä vakuutusta. Vakuutuksen ottaminen on suositeltavaa, mutta ei pakollista.

Minulla on jo kamppailutaustaa ja haluan mukaan treeneihin, kuinka menettelen?

Jos olet suorittanut peruskurssin muualla tai harrastanut lajeja aikaisemmin, voit tulla jatkoryhmiin mukaan. Mukaan pääset ilmoittautumalla Gladiator Factoryn MyClub -seurarekisteriin. Kun olet liittynyt jäseneksi, laita sähköpostia seuramme rahastonhoitajalle Eerolle (eero.rauramaa@gmail.com) ja pyydä lasku treenikaudesta. Kun kausimaksu maksettu, voit tulla treeneihin mukaan.

Haluaisin tulla vierailemaan Gladiator Factoryllä, kuinka toimin?

Vierailijat ovat tervetulleita meille! Pyydämme kuitenkin ilmoittamaan vierailusta etukäteen yhteydenottolomakkeella.

Liity mukaan!

Ota rohkeasti yhteyttä ja ilmoittaudu mukaan joukkoomme.

Ota yhteyttä

Nimi(Pakollinen)
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Muut lajit